Tips om je kind aan het lezen te krijgen

Leest je kind echt niet graag boeken of is hij of zij gewoon gedemotiveerd? Dat is de eerste vraag die je moet zien te achterhalen na de kreet "ik haat lezen!". 

Stel een aantal vragen, zoals

"Herinner je je boeken die niet saai waren?"

"Waarover zou een boek gaan dat je wel graag zou lezen?"

"Haat je het lezen, of haat je de verhalen?"

Als blijkt dat de boeken gewoon saai zijn dan is dat goed nieuws! Dan moet je kind gewoon het juiste boek nog vinden. Probeer wat verschillende genres. Als je kind steeds boeken leest die voor een jongere leeftijd bedoeld zijn, omwille van de leesbeperking, probeer dan een Daisy-boek dat wel op leeftijd is. Of omgekeerd, een minder hoog niveau proberen kan ook helpen. 

Wanneer lezen te moeilijk is en daarom gehaat wordt, dan is het moeilijker je kind te motiveren. Stimuleer het leesplezier met volgende tips:

 1. Lachen!
  De meeste kinderen doen graag zot. Kies grappige boeken die hen aan het lachen brengen. Vb Het ketnet Moppenboek.
 2. Sociaal lezen
  Start een boekenclub met andere ouders en kinderen. Stel als voorwaarde dat enkel boeken gekozen worden die in Daisy-versie bestaan. Probeer kinderen te selecteren die dezelfde leeftijd en interesses hebben, dat werkt het best. Je kind kan zich ook aansluiten bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Hij of zij moet dan de 10 geselecteerde boeken lezen van zijn of haar leeftijdsgroep. Alle KJV-boeken worden omgezet door Luisterpunt. Je kan je aansluiten bij een leesgroep in de lokale bib of via de website van KJV
 3. Technologie
  Kinderen houden van technologie. Gebruik deze voorliefde om het leesplezier aan te wakkeren. Experimenteren met een Daisy-speler, een Ipad of een computer kan op zich al een stimulans zijn om er aan te beginnen. 
 4. Kort en krachtig
  Boeken kunnen een brug te ver zijn om te beginnen. Probeer eerst eens kortverhalen of strips (vb Geronimo Stilton). 
 5. Ga samen naar de bib
  Zien dat de ouders ook lezen en daaraan plezier beleven kan ook een stimulans zijn. Ga samen naar de bib (kies een bib met Daisy-jeugdboeken - Excel 54 kB) en kies samen boeken uit. Maak er een leuke gelegenheid van en bespreek wat je kind gekozen heeft en waarom. Het kind zal "lezen" minder gaan associeren met iets dat moet voor school, maar meer als een hobby. 
 6. Filmavondje
  Lees een verfilmd boek en houdt dan een filmavondje. Of omgekeerd. Maar boeken winnen het meestal van de film. Harry Potter, De Hongerspelen, 4 vriendinnen 1 spijkerbroek, ... 
 7. Lekker knus
  Maak samen een gezellig leeshoekje waarin je kind helemaal kan wegdromen. Een knusse tent, een hoekje met veel kussens, onderaan de kast met veel dekens en een leeslamp,...
  Knusse leestent
   

* De meeste van deze tips komen van Imagination Soup