Daisy-online

U kunt kiezen hoe u Daisy-boeken ontvangt. Op een schijfje (Daisy-cd), of via internet (Daisy-online). Dat laatste kan via downloaden en streamen. 

Wat u moet weten voor u uw eerste boek downloadt of streamt via de Mijn Luisterpunt-website

Hoe plaats ik Daisy-online-boeken op mijn boekenplank?

Hoe kan ik Daisy-online-boeken beluisteren?

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Kan ik Daisy-online-boeken op een ander toestel plaatsen?

Wat u moet weten voor u uw eerste boek downloadt of streamt via de Mijn Luisterpunt-website

Nieuwe lezers kunnen bij hun inschrijving meteen aanduiden dat ze Daisy-online-boeken willen lezen. Indien u al lang bij Luisterpunt leest, moet u eerst een instelling wijzigen in Mijn Luisterpunt. Ga daarvoor in het menu van Mijn Luisterpunt naar Mijn Gegevens. Navigeer op de Mijn Gegevens-pagina naar de tabel Wat lees ik? In deze tabel vindt u in de eerste kolom met als hoofding 'Omschrijving' een keuzelijst waar u kunt kiezen tussen Daisy-cd en Daisy-online. Verander Daisy-cd naar Daisy-online. Klik vervolgens op de knop Opslaan die zich onder de tabel bevindt. Onze uitleendienst kan de instelling ook voor u aanpassen.

De download- en streamen-snelkoppelingen op Mijn Luisterpunt zijn van toepassing bij vaste computers en laptops. Voor rechtstreeks downloaden of streamen naar een smartphone of tablet gebruikt u het best de gratis anderslezen- app voor Android of iOS.

De eerste keer dat u op een download- of streamen-snelkoppeling klikt, wordt u doorverwezen naar de loginpagina van anderslezen.be. Op deze loginpagina moet u eenmalig uw gegevens intypen. In het eerste invulveld, gebruikersnaam, vult u uw Luisterpunt-lenersnummer in. In het tweede invulveld, wachtwoord, vult u uw geboortedatum in zoals u deze invoert in Mijn Luisterpunt. Dit is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-1975.

Om niet steeds opnieuw te moeten inloggen, kunt u het vakje ‘Automatisch aanmelden’ aanvinken onder de knop ‘Aanmelden’.

Top

Hoe plaats ik Daisy-online-boeken op mijn boekenplank?

U kunt Daisy-online-boeken zelf op uw boekenplank zetten via Mijn Luisterpunt, of u kunt onze uitleendienst contacteren.

1) via Mijn Luisterpunt

Klik op Nieuwe opzoeking in het Mijn Luisterpunt-menu om naar de catalogus te gaan. Kies een Daisy-titel en klik op Aanvragen. U vindt het boek nu op uw boekenplank. U ziet ook extra opties in de laatste kolom van de tabel Daisy-boeken, na de kolom met de Inleverdatum. 

U kunt in Mijn Luisterpunt kiezen uit 3 opties bij een Daisy-online-boek:

Downloaden

Als u het boek downloadt, plaatst u een kopie van het boek op uw vaste computer of laptop. Dan kunt u ook naar een boek luisteren wanneer u geen verbinding hebt met het internet. Een Daisy-boek bestaat steeds uit verschillende bestanden. Om te vermijden dat u deze bestanden één voor één moet downloaden, is het boek samengepakt in een ZIP-archief. Zo kunt u het boek in één keer binnenhalen. Lees 'Wat is een ZIP-archief?' om hierover meer te weten.

Downloaden via de website is handig wanneer u:

  • boeken via Daisy-software wilt afspelen op een vaste computer of laptop (bv. AMIS op een pc of Olearia op een mac)
  • boeken op een SD-kaart of USB-stick plaatst om uw boeken af te spelen. Dit is de enige optie om Daisy-boeken af te spelen op Daisy-spelers die niet op internet kunnen
  • boeken via uw computer wilt overzetten naar een app op een tablet of smartphone waarmee u niet rechtstreeks via internet Daisy-boeken kunt afspelen of indien u geen vlotte internettoegang heeft.

Streamen

U kunt boeken afspelen met de Daisy-webspeler van anderslezen. Hiervoor hoeft u geen speciale software te installeren. Streamen kunt u vrij vertalen uit het Engels als 'stromen'. Net zoals water stromen de bestandjes van het boek rechtstreeks naar uw speler in de webpagina. Hierdoor kunt u het boek onmiddellijk afspelen maar u moet wel online te zijn. Als u nood hebt aan sneller of trager afspelen dan is deze afspeelmethode geen optie. De speler beperkt zich tot basisnavigatie.

Inleveren

Daisy-online-boeken hebben geen uitleentermijn, uw boeken kunnen onbeperkt op uw boekenplank blijven staan. Uw boek blijft beschikbaar tot u het inlevert via de optie Inleveren. Let wel: u kunt maximaal 5 Daisy-online-titels op uw boekenplank hebben staan. Als u aan die limiet zit en een nieuwe titel wilt aanvragen, moet u eerst een boek inleveren.

2) via onze uitleendienst

Indien u liever niet met Mijn Luisterpunt werkt kunt u met al uw vragen terecht bij onze uitleendienst (02 423 04 11 of info@luisterpuntbibliotheek.be). Zij kunnen u zowel boeken op Daisy-cd als Daisy-online aanbieden.

Top

Hoe kan ik Daisy-online-boeken beluisteren? 

Daisy-online-boeken kunt u rechtstreeks thuis afspelen, de werkwijze kan verschillen afhankelijk van het apparaat waarmee u wenst te lezen.

U kunt Daisy-online-boeken op volgende apparaten afspelen:

Top

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

U kunt steeds uw standaard uitleenvorm voor Daisy, Daisy-online of Daisy-cd, wijzigen. Luisterpunt werkt met een vaste voorkeur om het aanvraagproces zo eenvoudig mogelijk te houden.

Eenzelfde Daisy-titel A kunt u na elkaar in beide uitleenvormen aanvragen. U leent bijvoorbeeld titel A in uitleenvorm Daisy-online, u levert hem elektronisch in en vervolgens kunt u deze titel onmiddellijk aanvragen in uitleenvorm Daisy-cd en vice versa.
Als u Daisy-titel A aanvraagt zonder verdere omschrijving van de uitleenvorm kijken wij naar uw opgeslagen uitleenvormvoorkeur. Is deze Daisy-online dan zal titel A automatisch een Daisy-online-titel zijn op uw boekenplank.

Als u ondertussen Daisy-titel B wil lezen via Daisy-cd, dan kan dit zonder problemen. Hiervoor kunt u het volgende doen:

  • U kunt in Mijn Luisterpunt tijdelijk Daisy-online veranderen naar Daisy-cd in Mijn Gegevens. U vraagt de Daisy-titels aan die u op cd wilt en u plaatst vervolgens in de keuzelijst Daisy-cd terug op Daisy-online. Vergeet niet om steeds op Opslaan te klikken onderaan de Mijn Gegevens pagina!
  • U kunt de Daisy-titels die u uitzonderlijk op cd wenst doorgeven via telefoon of via e-mail aan de uitleendienst. Zij zullen deze titels voor u verwerken zonder uw uitleenvormvoorkeur aan te passen. Op die manier kunt u toch enkele cd's aanvragen naast uw standaardwens om Daisy-titels als Daisy-online te ontvangen. Hetzelfde geldt voor de tegengestelde situatie: u bent nieuwsgierig naar Daisy-online maar wil uw voorkeur voor uitleenvorm Daisy-cd niet wijzigen. U kunt enkele van uw favoriete titels aan onze uitleendienst vragen om Daisy-online uit te proberen.

Top

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Absoluut niet! Daisy-online is een uitbreiding van de bestaande dienstverlening.

Top

Kan ik Daisy-online-boeken op een ander toestel plaatsen?

Daisy-online-boeken zijn met DRM beveiligd. DRM staat voor Digital Rights Management. Het type beveiliging dat de bibliotheek hanteert is sociale DRM. Dit is een vorm van DRM die toelaat dat u een boek op een ander opslagmedium kunt plaatsen, bv. van een computer op een SD-kaart. De beveiliging is zo opgebouwd dat wij ten allen tijde kunnen achterhalen waar een boek vandaan komt mocht dit boek op illegale wijze verspreid worden, bv. via het internet. We beveiligen onze boeken om de rechten van uitgevers en auteurs te respecteren, maar we zorgen er tegelijkertijd voor dat uw boeken op al uw apparaten beschikbaar zijn. Wij vragen u met aandrang om geen digitale boeken aan anderen door te geven, dit is ten strengste verboden. Als een lezer een boek wil lezen, dan kan deze persoon dit steeds zelf via Mijn Luisterpunt aanvragen.

Top