Linio of Linio Pocket

Daisy-online-boeken op een Linio of Linio Pocket afspelen

Dit gaat over de Plextalk toestellen die rechtstreeks via het internet je boekenplank kunnen openen. Dit zijn de Plextalk Linio en Linio Pocket. De gewone Linio is een tafelmodel. De Linio Pocket is een toestel in zakformaat dat je gemakkelijk kan meenemen.

Ik heb een Pocket, maar ik weet niet of het een Linio Pocket is…

De Linio Pocket onderscheidt zich van de vorige Pocket door een reliëfsymbool aan de achterzijde van het toestel. Je kan dit symbool ook zien op de voorzijde in het wit. 

Top

Ik heb een Plextalk tafelmodel maar weet niet of het een Linio is…

Je herkent een Linio, voorheen ook wel PTX1 genoemd, door de ingang voor een netwerkkabel aan de achterzijde van het toestel. Dit gat bevindt zich links van de plaats waar je de stroomkabel in het toestel steekt. Bij de informatie die je hoort als je op de info-toets drukt hoor je het modelnummer:
 • Als je Linio PTX1 hoort, kan je de online boekenplank inladen en is er geen probleem. 
 • Als je PTN2 hoort moet je eerst je boeken downloaden, uitpakken en vervolgens op SD-kaart of USB-stick plaatsen. Hoe moet u een boek uitpakken (Luisterpuntwebsite)?
 • Als je PTN1 hoort, kan je alleen cd's gebruiken.

Top

Hoe navigeer ik in het menu?

Via het menu kan je jouw Linio of Linio Pocket instellen. Je hebt dit menu o.a. nodig om jouw toestel met internet te verbinden en jouw account voor Daisy-online-boeken toe te voegen. Je vraagt het menu op via de menutoets. Deze toets bevindt zich onder de aan/uit toets en boven de titeltoets op een Linio Pocket en helemaal linksboven op een Linio. Navigeer in het menu met de vier toetsen die zich rond de startstoptoets bevinden op de Linio Pocket: de linker- en rechtertoets en de naar-boven- en de naar-beneden-toets. Op het Linio tafelmodel zijn dit toetsen 4 en 6 voor links en rechts en 2 en 8 voor naar boven en naar beneden.
 
Het menu bestaat uit een vertakking van verschillende niveaus. Binnen een niveau kan je navigeren met de linker- en rechtertoets. 
Ter verduidelijking een voorbeeld. Stel dat het menu op het eerste niveau 4 items bevat die we A, B, C en D noemen. Als je op de rechtertoets drukt navigeer je van A naar B en spreekt het toestel item B uit. Als je deze toets nog twee keer indrukt, hoor je C en vervolgens D. Vanuit D op de rechtertoets drukken leidt tot A. Je komt dus uit bij het begin. Als je vanuit A op de linkertoets drukt, kom je onmiddellijk uit op D.
 
Wanneer je het item hoort dat je nodig hebt, druk je op de naar-beneden-toets om te bevestigen. Met deze toets kom je in een submenu terecht dat opnieuw is opgebouwd uit items waardoor je kan navigeren met de linker- en rechtertoets. Op die manier kan je doorheen verschillende niveaus van submenu's navigeren. Verder bouwend op vorig voorbeeld: een menu bevat de items A, B, C en D op het eerste niveau. Menu-item C geeft toegang tot een submenu op een tweede niveau met de items 1, 2 en 3. Menu-item 2 in dit submenu geeft toegang tot nog een dieper submenu op een derde niveau met de items W, X, Y en Z. Om naar item Z te navigeren doe je het volgende:
 • Druk op de menutoets om naar het menu te gaan en hoor: 'Menu. A'. A is het eerste item van het menu op niveau 1.
 • Druk op de rechtertoets en hoor B. Druk nog een keer op de rechtertoets en hoor C. Druk daarna op de naar-beneden-toets en hoor 'Bevestig. 1'. 1 is het eerste item van het submenu op niveau 2.
 • Druk op de rechtertoets en hoor '2'. Druk daarna op de naar-beneden-toets en hoor 'Bevestig. W'. W is het eerste item van het submenu op niveau 3.
 • Druk op de linkertoets en hoor 'Z'. Druk daarna op de naar-beneden-toets om te bevestigen. Het item Z kan een actie zijn zoals bv. 'verwijder draadloos netwerk' of kan toegang geven tot een nog dieper niveau in het menu met verschillende keuzeitems. In deze stap drukten we op de linkertoets omdat we via het circulaire menu sneller Z op die manier kunnen bereiken dan wanneer we van links naar rechts zouden navigeren. Terugkeren kan door op de naar-boven-toets te drukken. Je hoort 'Annuleren' gevolgd door het item een niveau hoger dat je voorheen had aangedrukt om binnen te gaan in het submenu. Je kan het drukken op de naar-boven-toets herhalen tot je terug op het eerste niveau bent. Als je op het eerste niveau op de naar-boven-toets drukt verlaat je het menu. Je kan ongeacht het niveau waar je zich bevindt het menu volledig verlaten door op de menutoets te drukken.

Top

Hoe kan ik mijn Linio toestel instellen voor Daisy-online-boeken?

Als je reeds een online boekenplank hebt met audiokranten van Kamelego vzw of luistertijdschriften van Transkript vzw hoef je niks te doen. Je zal jouw Daisy-online-boeken terugvinden samen met je kranten of tijdschriften.
Via een draadloze internetverbinding kan je rechtstreeks Daisy-online-boeken afspelen op jouw toestel. Om dit mogelijk te maken moet je enkele instellingen aanpassen via het menu van je toestel.
Hieronder geven we de 3 stappen die je moet volgen om jouw boekenplank met Daisy-online-boeken toe te voegen op jouw toestel.
 
Stap 1 - Verbinding maken met het internet
 
Indien je reeds een online service gebruikt op jouw toestel mag je deze stap overslaan en onmiddellijk doorgaan naar stap 2.
 
Een Linio tafelmodel kan zowel draadloos als via de kabel verbinden met het internet. Met een Linio Pocket kan je alleen draadloos verbinden.
 
Om te verbinden via kabel plaats je achteraan een internetkabel in jouw toestel en verbind je deze kabel met jouw thuisrouter. Vaak staat deze router op de plaats waar de internetverbinding toekomt in het gebouw.
 
Voor het opzetten van een draadloze internetverbinding heb je volgende gegevens nodig:
 1. De naam van het draadloos netwerk, ook wel SSID genoemd
 2. Het beveiligingstype, zoals bv. WPA TKIP , WPA AES of WPA2 AES
 3. Het wachtwoord van het draadloos netwerk 
Je ontvangt deze gegevens wanneer je een draadloze internetverbinding laat installeren in jouw huis.
 
TIP - Wanneer je nog een toestel moet kopen neem je deze gegevens van jouw draadloos netwerk best mee naar je leverancier zodat zij het toestel op voorhand voor je kunnen configureren.
 
Verbinding maken met uw draadloos internet via een Windows computer
 • Je kan je toestel configureren met behulp van de Plextalk Setting utility software.
 • Je kan deze software downloaden (zip-bestand). Wanneer je het programma hebt gedownload pak je het ZIP-bestand uit in een map op jouw pc. Je bladert naar deze map en dubbelklikt op PlextalkSettingUtil_forPTX.exe. 
 • De toepassing opent in het tabblad Bekabelde verbinding. Ga naar het 2de tabblad Draadloze verbinding.
 • Vink het vakje aan bij Zet Draadloze verbinding aan.
 • Druk op de knop Toevoegen om jouw draadloos netwerk toe te voegen. Het dialoogvenster Draadloze LAN eigenschappen verschijnt.
 • Vul het SSID in. Deze technische term verwijst naar de naam van jouw netwerk in huis. Let op, deze naam is hoofdlettergevoelig. Vaak wordt de naam van de eigenaar of het toestel gebruikt zoals bv. Janssens of bbox-5E040.
 • Kies bij Veiligheid het beveiligingstype. Dit kan geen beveiliging, WEP, WPA PSK TKIP, WPA PSK AES of WPA2 PSK AES zijn. De term PSK wordt meestal weggelaten in de gegevens die je hebt.
 • Vul vervolgens jouw wachtwoord in bij Netwerk sleutel en nogmaals bij Bevestig de Netwerk sleutel. Let ook hier weer op de hoofdlettergevoeligheid. Anders zal de verbinding niet lukken.
 • Negeer de andere instellingen en klik op ok om het dialoogvenster te sluiten. De naam van het netwerk is nu zichtbaar in de lijst van draadloze verbindingen.
 • Voeg eventueel extra draadloze verbindingen toe op dezelfde manier. Dit is handig wanneer je vaak op verschillende plaatsen komt waarvan je beschikt over de gegevens.
 • Plaats als je klaar bent de lege SD-kaart van jouw Linio in je computer. Klik op Maak instellingsbestand en blader naar de SD-kaart. Druk op ok en je krijgt de boodschap 'Instellingen aanmaken is met succes voltooid' als bevestiging. Druk op ok om het dialoogvenster te sluiten.
 • Druk tenslotte op Verlaten om de software af te sluiten.
 • Haal de SD-kaart uit je computer en plaats deze in je toestel.
De volgende stappen voer je uit op jouw Linio of Linio Pocket:
 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Laden van netwerkinstellingen en bevestig. Bij sommige spelers zal dit Online instellingen > Laden van netwerkinstellingen zijn.
 • Je hoort 'Bevestigen. U gaat de netwerkinstellingen laden, weet u dit zeker?' Bevestig een 2de keer. Je hoort 'Bevestigen. Configuratiebestand gedownload van SD-kaart'. Nu is het draadloos netwerk op jouw toestel geconfigureerd.
Nog enkele opmerkingen: Als je een Linio tafelmodel hebt kan je ook een USB-stick gebruiken. Als je een Linio Pocket hebt maar geen SD-kaart-lezer in jouw computer kan je gebruik maken van de bijgeleverde USB-kabel. Plaats het instellingsbestand dan via de kabel op het intern geheugen. Je zal na een succesvolle verbinding via de USB-kabel het intern geheugen van jouw Linio Pocket zien als een schijfstation in Windows Verkenner of Finder.
 
Alternatief - Verbinding maken met jouw draadloos internet zonder Windows computer
 
Als je geen computer met Windows hebt, kan je de draadloze netwerkinstellingen ook rechtstreeks instellen op jouw Linio of Linio Pocket. Let wel: gebruikers hebben sowieso een computer nodig om hun boekenplank instellingen af te halen van de anderslezen.be website voor het instellen van de online boekenplank in stap 3. Als je geen computer hebt neem je best contact op met jouw leverancier.
 
Draadloos internet invoeren via menu:
 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Draadloos netwerkinstellingen > Beschikbaar draadloos netwerk en bevestig. Je hoort nu de gegevens van een draadloos netwerk. 
 • Navigeer met de linker- en rechtertoets tot je de naam van het netwerk hoort waarmee je wil verbinden en bevestig. Het beveiligingstype wordt automatisch gedetecteerd.
 • Je wordt nu gevraagd om het wachtwoord in te voeren van jouw netwerk. De toetsen van het toestel zijn overgeschakeld op de ABC-modus zodat je letters kan ingeven. Geef nu karakter per karakter het wachtwoord van het netwerk in. Let op de hoofdlettergevoeligheid. De knoppen 2 tot en met 9 bevatten de karakters. Met de linker- en rechtertoets kan je door de ingevoerde karakters navigeren. Met de sterretjestoets kan je het karakter verwijderen dat voor het karakter staat dat je hoort. Je kan zoals bij een gsm het ene na het andere karakter invoeren. Wacht op het herhalen van de ingevoerde letter als je twee karakters na elkaar moet invoeren die zich op dezelfde toets bevinden. Bij het herhaaldelijk drukken op een knop hoor je eerst de kleine letters, dan de speciale karakters, dan het cijfer en vervolgens de hoofdlettervarianten van de kleine letters. Druk op de startstoptoets om jouw invoer te controleren. Bevestig na de invoer. Daarna moet je nog 3 keer bevestigen en hoor je 'Gereed'. Het toestel zal nu automatisch verbinding maken met jouw netwerk.

Stap 2 - Werk de software van uw toestel bij.
 
Om te kunnen werken met de online boekenplank werk je best met de laatste versie van de software voor jouw Linio. Om de software bij te werken navigeer je naar Netwerkinstellingen (of Online instellingen) > Bijwerken van de software via het netwerk en bevestig je. Je hoort 'Bevestigen. Start bijwerken van de software over het netwerk. Weet u dit zeker? Het downloaden kan lang duren. Gelieve de stroomadapter aan te sluiten.' Sluit de stroomadapter aan van het toestel en bevestig. Vervolgens word je verder begeleid tijdens het updateproces. Je zal nog een keer moeten bevestigen nadat het draadloos netwerk is herkend. Daarna zal je tijdens het downloaden een wachtgeluid horen. Je kan het percentage van de download volgen via de infotoets. Na het downloaden hoor je 'Bijwerken wordt gestart'. Tenslotte hoor je 'Bijwerken is voltooid.' Het toestel zal automatisch opnieuw starten. Als jouw toestel reeds de recentste versie bevat krijg je hierover een waarschuwing bij aanvang van het updateproces en hoef je niks te doen.
 
Stap 3 - Configureer je online boekenplank op jouw toestel.
 
Ga via een computer naar de loginpagina van Anderslezen.be. Vul je lenersnummer in bij gebruikersnaam en je geboortedatum bij wachtwoord en druk op aanmelden. Het wachtwoord is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-1975.
 
De allereerste keer dat je aanmeldt moet je langer dan gewoonlijk wachten en kom je op de thuispagina terecht zonder in te loggen. Dit is een technisch probleem dat we nog moeten verhelpen. Log een 2de keer in. Je zal onmiddellijk aangemeld worden.
 
Druk in het menu van de website op Daisy-speler. Op deze pagina staat in de laatste alinea 'Heb je een Plextalk Linio, download dan hier je persoonlijke instellingen.' Druk op de link persoonlijke instellingen. Download dit bestand en plaats het op je lege SD-kaart of USB-stick.
 
Plaats de SD-kaart of USB-stick in je toestel en navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Online service instellingen > Instelling laden en bevestig 2 keer. De instellingen worden ingeladen. Na het inladen zal het toestel herstarten. Het instellen van de online toegang is nu voltooid.

Top

Hoe gebruik ik de boekenplank met Daisy-online-boeken op mijn toestel?

Boekenplank openen en door titels navigeren
 
Via de titeltoets kan je navigeren tussen Agenda, SD-kaart, Intern geheugen, Spraakmemo en 1 of meerdere boekenplanken. Druk herhaaldelijk op de titeltoets tot jouw boekenplank wordt aangekondigd. Je kan met de linker- en rechtertoetsen navigeren door de lijst van publicaties. De lijst begint na de melding 'Geleende titels'. Per boek hoor je de auteur, de titel en de naam van de uitgever. Navigeer naar de titel die je wenst en druk op de startstoptoets om te openen. Het voorlezen van het boek begint na enkele seconden.
 
Navigeren in een Daisy-online-boek
 
Kies met de naar-boven-toets en naar-beneden-toets hoe je wilt navigeren. Afhankelijk van het boek kies je tussen verschillende niveaus, paginanavigatie, navigatie op zinsdeel en navigatie per 10 minuten of per 30 seconden. Kies een eenheid van navigatie.
 
Gebruik de linkertoets om terug te keren en de rechtertoets om vooruit te springen met de gekozen eenheid in het boek. Druk op de titeltoets om het boek te verlaten en terug te keren naar de boekenplank.
 
Een Daisy-online-boek downloaden
 
Momenteel is het niet mogelijk om een Daisy-online-boek rechtstreeks te downloaden via toets 9 op je toestel zodat je het zonder internetverbinding kan afspelen. Wij houden je op de hoogte wanneer deze functie beschikbaar wordt. Je kan het boek wel downloaden als ZIP-bestand via Mijn Luisterpunt. Pak het boek uit in een afzonderlijke map op je SD-kaart om het boek af te spelen. Op die manier ben je niet afhankelijk van de post. Je kan je boek thuis lezen zonder de hele tijd online te zijn of in de tuin waar je geen bereik hebt. Een boek op je toestel biedt je ook de mogelijkheid om onderweg te lezen, bv. wanneer je het openbaar vervoer neemt.
 
Een Daisy-online-boek elektronisch inleveren
 
Momenteel is het ook niet mogelijk om een Daisy-online-boek elektronisch in te leveren op je toestel via de bladwijzertoets. Wij houden je op de hoogte wanneer deze functie beschikbaar wordt. Je kan je titel elektronisch inleveren via de knop inleveren op de boekenplank in Mijn Luisterpunt, door ons te contacteren via 02 423 04 11 of door te mailen.

Top

Hoe verwijder ik een draadloze internetverbinding op mijn toestel?

 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Draadloos netwerkinstellingen > Draadloos netwerk instelling verwijderen of wijzigen en bevestig. 
 • Kies met de linker- en rechtertoets de draadloze internetverbinding die je wilt verwijderen en bevestig.
 • Navigeer naar Draadloos netwerk instelling verwijderen en bevestig 2 keer.

Top

Hoe verwijder ik de boekenplank met Luisterpunt Daisy-online-boeken op mijn toestel?

 • Als je de boekenplank met Luisterpunt Daisy-online-boeken verwijdert, zal je ook geen toegang meer hebben tot de audiokranten van Kamelego en de luistertijdschriften van Transkript als je daarop geabonneerd bent. Als je alleen de boeken weg wilt, moet je contact opnemen met de Anderslezen helpdesk via 013 22 90 34 of helpdesk@anderslezen.be.
 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Online service instelling > instellingen bevestigen en wijzigen en bevestig.
 • Je hoort de naam van een boekenplank. Navigeer met de linker- en rechtertoetsen naar de gewenste boekenplank en bevestig.
 • Navigeer naar Instelling verwijderen en bevestig 2 keer. De boekenplank wordt van het toestel verwijderd en het toestel zal automatisch herstarten.

Top