Zippen

Wat is een ZIP-archief?

Een ZIP-bestand is een verzameling van bestanden die worden samengepakt in één groot bestand. ZIP verwijst naar de bestandsnaam die eindigt op .zip. Wanneer je meerdere bestanden omzet in één bestand spreekt men over bestanden zippen of inpakken. Wanneer je een ZIP-bestand opnieuw omzet in een map met verschillende bestanden spreekt men over het uitpakken of unzippen van een ZIP-bestand. ZIP-bestanden uitpakken is een vaardigheid die je onder de knie moet hebben als je een gedownload boek wilt kopiëren naar een Daisy-speler of als je het boek gewoon wil klaarzetten om het met je computer te laten voorlezen. Er zijn enkele situaties waarbij je geen kennis over ZIP-bestanden nodig hebt. Zo kan je met de Anderlezen-app boeken rechtstreeks streamen naar je Android- of iOS-apparaat.

Waarom worden Daisy-online boeken gedownload als ZIP-bestanden?

Daisy-boeken bestaan altijd uit een hele reeks van bestanden. Deze bestanden kunnen audiobestanden zijn, maar ook andere bestanden die de navigatie in het boek mogelijk maken. Om te verhinderen dat je elk bestand van een boek afzonderlijk moet downloaden, voegt Luisterpunt alle bestanden die behoren tot een boek samen in een ZIP-bestand. Zo kan je met één klik op de downloadknop een volledig boek binnenhalen. Wanneer jouw download klaar is, kan je het ZIP-bestand uitpakken. Jouw computer zal een nieuwe map aanmaken op de locatie waar je het bestand uitpakt. Afhankelijk van je besturingssysteem zal je zelf kunnen kiezen waar je die map wilt aanmaken of zal het systeem een nieuwe map maken in de map waar het gedownloade zip-bestand staat.

Gedownloade boeken uitpakken of unzippen

Heb je nog nooit een ZIP-bestand uitgepakt? Geen nood, we gidsen je erdoor. 

We leggen enkele verschillende methodes uit om in Windows ZIP-bestanden uit te pakken. Daarna volgt een korte beschrijving van uitpakken van ZIP-bestanden in Mac OS X, het besturingssysteem van Macintosh computers. Je mag boekmappen rechtstreeks aanmaken op de SD-kaart of USB-stick als je het opslagmedium alleen gebruikt voor Daisy-publicaties. Als je jouw kaart of stick voor andere toepassingen gebruikt, maak je best een map aan waarin je alle boekmappen verzamelt.

 

Windows zonder zip-programma

 

Windows met het programma 7-Zip

 

Macintosh

 

Lukt het nog steeds niet met deze ZIP-gids? Geef Luisterpunt een seintje (02 423 04 11) en ze helpen je graag verder via schermovername. Als je beschikt over een oud of heel recent besturingssysteem kan jouw manier van uitpakken subtiel verschillen van de onze. Als een speciaal software-pakket voor inpakken en uitpakken geïnstalleerd is op jouw computer kan de gebruikerservaring ook anders zijn.