Waarom?

Heel belangrijk is dat Daisy-boeken aan deze kinderen en jongeren de mogelijkheid biedt om dezelfde boeken te lezen als hun leeftijdsgenoten. Dus niet meer de makkelijk lezenboekjes die vaak ver onder hun intellectueel en emotioneel niveau liggen. Voor hun taalontwikkeling en -rijkdom levert het 'gewone boeken' lezen een enorme meerwaarde op dit vlak.

We merken dat kinderen en jongeren met leesproblemen vaak een 'leesgevoel' willen behouden en tegelijk met het luisterboek ook het gewone gedrukte exemplaar willen lezen. Daisy-boeken helpen hen hierbij. Met een Daisy-speler of de gratis Daisy-software kunnen ze heel gemakkelijk het boek trager laten voorlezen zonder stemvervorming. Zo kunnen ze het voorlezen één of enkele niveaus vertragen zodat ze voldoende tijd krijgen om de letters op hun manier te ontcijferen. Op die manier gebruiken ze de Daisy-boeken als een vorm van leestraining. Het gedrukte boek vind je in je lokale bibliotheek of kan je ergens proberen te kopen, het Daisy-boek vind je bij je lokale bibliotheek of bij Luisterpuntbibliotheek. De Daisy-boeken zijn niet in de handel verkrijgbaar en worden enkel uitgeleend aan mensen met een leesbeperking.

Soms vinden de kinderen het ook gewoon leuk eens een boek te lezen, zonder zich te moeten concentreren op elke letter. Gewoon eens ontspannen met een goed verhaal dus. Dat gaat met een luisterboek ook heel goed. Boeken toe, volumeknop open en genieten maar. 

Getuigenissen

Julie heeft dyslexie, maar kan dankzij Daisy-boeken haar liefde voor boeken behouden. Haar mama stuurde ons een hartverwarmende e-mail. Beluister (mp3) de getuigenis.

Ruben (16 jaar) heeft dyslexie. Als ervaringsdeskundige legt hij het nog beter uit. Beluister (mp3) of lees hier (Word) zijn leesautobiografie.