Waarom luisterboeken?

Mensen met dyslexie gebruiken hun hersenen anders. Het kan dus ook niet ‘genezen’. Er zijn wel technieken en trucjes om het leven te vergemakkelijken, aangepast aan de noden van het individu. Hier zijn talloze voorbeelden van: boekentas op voorhand maken, sleutels aan de broek bevestigen, werken met markeerstiften, agenda met alarm op smartphone, mondelinge examens, … 

Luisterboeken zijn een van die technieken die kunnen helpen. Luisterpunt en Eureka ADIBib voorzien in twee gratis soorten: Daisy-boeken en ADIBib schoolboeken voor op de computer. 

De Daisy-boeken kunnen helpen bij de koppeling van de klanken met de woordtekens. Wanneer kinderen tegelijk luisteren en lezen, kan dit het leerproces versnellen. Met Daisy-boeken wordt dit gemakkelijker. Voor een kind dat een hekel heeft aan lezen, kan het bovendien ook gewoon leuk zijn eens een boek te beluisteren. Dan moet het niet alle tijd en energie in het lezen steken, maar kan het toch genieten van een verhaal. 

De schoolboeken van ADIBib voor de computer kunnen ook helpen. Kinderen met lees- en/of schrijfbeperkingen zien op hun computerscherm alles wat in de gedrukte versie van het leerboek staat. Ze kunnen voorleessoftware gebruiken en zo tegelijk lezen, luisteren naar wat in hun leerboek staat en zelf dingen invullen. De laptop is een hulpmiddel dat deze kinderen toelaat zich te focussen op inhoud in plaats van op vorm.