Begeleiders

Gratis webinar: Dyslexie? Ga voor een luisterboek!

Webinar voor (zorg)leerkrachten en logopedisten: Dyslexie? Ga voor een luisterboek! Dinsdag 19 november 2020 - 12u tot 13u

Ik haat lezen! Een veelgehoorde uitspraak bij kinderen en jongeren met dyslexie, ongetwijfeld ook in jouw klas, school of praktijk. En eigenlijk valt het wel te begrijpen. Zowel op school als thuis steken ze zoveel tijd en energie in iets wat voor hun leeftijdsgenoten schijnbaar vanzelf gaat. Alle aandacht gaat bovendien naar het technisch lezen, waardoor de boodschap – een prachtig verhaal of een belangrijke cursustekst – meer dan eens verloren gaat.

Met de juiste (gratis!) hulpmiddelen breng je kinderen met dyslexie van ‘Ik haat lezen’ naar ‘Mag ik nog een boek?’ en laat je hen optimaal presteren op school. 

In een kort maar krachtig webinar leren Luisterpunt en Eureka ADIBib je Daisy-luisterboeken en ADIBoeken kennen, en staan we stil bij hoe je op school of in de logopediepraktijk aan de slag kan gaan. 

Praktisch

Van 'Ik haat lezen' naar 'Mag ik nog een boek?' met de gratis Anderslezen-app

Anderslezen? Daisy-boeken?

Met de gratis Anderslezen-app lees je in een handomdraai Daisy-luisterboeken van Luisterpuntbibliotheek op je tablet of smartphone.

Dankzij een Daisy-boek kan een kind met dyslexie:

  • oefenen met lezen door tegelijkertijd te luisteren en mee te volgen in het gedrukte boek (aan een aangepaste snelheid);
  • boeken lezen op zijn/haar intellectueel en emotioneel niveau, in plaats van beperkt te blijven tot bv. makkelijk lezen-boeken, die het kind inhoudelijk vaak al ontgroeid is;
  • zijn/haar woordenschat uitbreiden;
  • dezelfde boeken lezen als leeftijdsgenoten en over deze boeken meepraten, wat goed is voor het zelfvertrouwen.

Maar bovenal openen Daisy-boeken voor veel kinderen een wereld vol prachtige verhalen én leesplezier!

De Anderslezen-app: ook in jouw bibliotheek, school of logopediepraktijk!

Organisaties kunnen gratis lid worden van Luisterpuntbibliotheek en binnen hun organisatieaccount eenvoudig lezers inschrijven voor de Anderslezen-app en boeken op hun boekenplank zetten. Een leerkracht kan zo bv. in enkele klikken al zijn/haar leerlingen met leesmoeilijkheden (bv. dyslexie) inschrijven.

Hoe werkt het? Simpel!

1. Log in op Mijn Luisterpunt met de inloggegevens die jouw organisatie van Luisterpunt kreeg bij de inschrijving.

Nog niet ingeschreven? Schrijf je organisatie meteen gratis in!
Inloggegevens kwijt? Vraag ze opnieuw aan.

2. Je komt terecht op de pagina ‘Online lezers’.

Op deze pagina krijg je een overzicht van alle Daisy-online-lezers van jouw organisatie.

3. Klik op ‘Nieuwe inschrijving’ , vul de gevraagde velden in en klik op 'OK'. 

De nieuwe lezer verschijnt in de lijst met online-lezers en krijgt automatisch een lenersnummer waarmee hij kan inloggen in Mijn Luisterpunt om boeken aan te vragen, en in de Anderslezen-app om de boeken te lezen. Het wachtwoord is telkens de geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Als organisatiemedewerker kan je zelf ook boeken op de online boekenplank van je online lezers zetten. Dat doe je door naast de gegevens van de lezer op ‘Boekenplank’ te klikken, en vervolgens op ‘Nieuwe opzoeking voor'.

Vragen? Contacteer ons!

Een uitgebreide handleiding en meer vind je op de website van Luisterpunt.