Daisy-boeken

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). Ze zijn gratis te lenen bij Luisterpuntbibliotheek.

Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dit formaat geleverd. Daisy-luisterboeken bevatten twee structuren: een mp3-structuur waardoor de meeste boeken op één cd-rom passen en een Daisy-structuur die het mogelijk maakt een Daisy-boek te gebruiken zoals een gewoon boek.

Dankzij die Daisy-structuur kan je al luisterend door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan je stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen.

Meisje leest in een boek terwijl ze met het luisterboek meeluisterdMet een Daisy-speler of gratis Daisy-software zijn er nog meer voordelen. Je kan de voorleessnelheid aanpassen, zonder dat de stem vervormd klinkt, wat belangrijk kan zijn voor leestraining. Zo kan het kind gemakkelijker tegelijk lezen en luisteren in hetzelfde boek. Hiervoor moet het kind wel nog het gedrukte boek gaan lenen bij de gewone bibliotheek of ergens gaan kopen. Voorlopig is het nog niet mogelijk om de tekst te volgen op het scherm.
Verder kan het kind zonder probleem verschillende boeken door elkaar lezen. Het ene moment het boek dat ze voor school moeten lezen en het andere een boek dat ze zelf gekozen hebben bijvoorbeeld. De speler of software onthoudt waar elk boek is gestopt. Zo moet het kind niet elke keer weer doorspoelen en uitzoeken waar het ook alweer gebleven was. Zo kan het een Daisy-boek gemakkelijker beluisteren, zelfs verspreid over verschillende dagen en op zijn tempo.

 

Je kan dus op verschillende manieren naar een Daisy-boek luisteren:

  • met een Daisy-speler: speciaal ontworpen toestel
  • met een computer: Luisterpunt bezorgt je graag gratis Daisy-software, op deze manier kan je gratis een Daisy-speler installeren op de laptop van de kinderen. Deze software kan je ook zelf downloaden (AMIS-software voor Windows of Olearia voor Mac - Engelstalige websites).
  • met een Daisy-app via smartphone of tablet: dan vraag je een Daisy-online-boek aan. 
  • via een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet van de voordelen van de Daisy-structuur (bv. geheugen en trager voorlezen).

Afbeelding van Plextalk Pocket PTP1Je kan de Daisy-boeken lenen bij Luisterpuntbibliotheek. Ook de meeste gewone bibliotheken (Excel - 54 kB) hebben tegenwoordig een Daisy-werking. Je kan er naast luisterboeken ook een Daisy-speler lenen. Ook kan je daar vaak het gedrukte exemplaar tegelijk met het luisterboek lenen. Zo kunnen kinderen de tekst meelezen die ze horen.

 

Tegenwoordig vind je in veel bibliotheken ook een Makkelijk Lezen Plein (MLP) (of gelijkaardig een leesplein of een 'eerste hulp bij leesdrempels'). Dit is een aparte leuke hoek voor kinderen van 8 tot 14 jaar die moeite hebben met lezen. Je vindt er luisterboeken, makkelijk leesbare boeken, informatieve boeken in eenvoudige taal en met veel plaatjes, voorleesboeken, tijdschriften, verfilmde jeugdboeken en informatieve films en documentaires.

Ouders en begeleiders kunnen er terecht voor allerhande informatie: boeken en brochures over lees- en leerproblemen, tijdschriften van ouderverenigingen, informatie over hulpmiddelen om lezen en schrijven toegankelijker te maken.