Ouders

Van 'Ik haat lezen' naar 'Mag ik nog een boek?' met de gratis Anderslezen-app

Anderslezen? Daisy-boeken?

Met de gratis Anderslezen-app lees je in een handomdraai Daisy-luisterboeken van Luisterpuntbibliotheek op je tablet of smartphone. Een Daisy-luisterboek is een bijzonder luisterboek, speciaal voor mensen met een leesbeperking.
De typische kenmerken van een Daisy-boek:

 1. Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
 2. Je kan de afspeelsnelheid heel precies vertragen of versnellen. Ideaal om mee te volgen in het gedrukte boek!
 3. Elke Daisy-speler (zoals de Anderslezen-app) heeft een geheugen dat automatisch bijhoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek op je boekenplank.

Dankzij een Daisy-boek kan een kind met dyslexie:

 • oefenen met lezen door tegelijkertijd te luisteren en mee te volgen in het gedrukte boek (aan een aangepaste snelheid);
 • boeken lezen op zijn/haar intellectueel en emotioneel niveau, in plaats van beperkt te blijven tot bv. makkelijk lezen-boeken, die het kind inhoudelijk vaak al ontgroeid is;
 • zijn/haar woordenschat uitbreiden;
 • dezelfde boeken lezen als leeftijdsgenoten en over deze boeken meepraten, wat goed is voor het zelfvertrouwen.

Maar bovenal openen Daisy-boeken voor veel kinderen een wereld vol prachtige verhalen én leesplezier!

Hoe werkt het?

 1. Schrijf je zoon of dochter online in bij Luisterpuntbibliotheek of ga langs bij de bib om de hoek. Je krijgt een lenersnummer.
 2. Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer. Het wachtwoord is de geboortedatum van je kind (dd-mm-jjjj). 
 3. Klik op 'Nieuwe opzoeking', snuister door de catalogus en zet tot maximaal 5 boeken tegelijkertijd op de online boekenplank.
 4. Download de Anderslezen-app uit de App Store (voor iOS-toestellen, zoals een iPhone of iPad) of de Play Store (voor Android-toestellen, zoals Samsung, Huawei, ...).
 5. Open de app en log ook hier in met lenersnummer en geboortedatum.
 6. Je komt terecht op de boekenplank en je zoon of dochter kan meteen beginnen lezen! 

Een uitgebreide handleiding over de Anderslezen-app vind je op de website van Luisterpuntbibliotheek 

Ik haat lezen-gadgets

Onze campagne 'Ik haat lezen presenteert: Stream je luisterboek!' zet de Anderslezen-app in de kijker. Bij die campagne hoort een poster,  een bladwijzer, stickers, fluostiften ... Ontvang je graag enkele leuke Ik haat lezen-gadgets voor je zoon of dochter? Vraag ze meteen (kosteloos) aan!