Daisy-boeken

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). Ze zijn gratis te lenen bij Luisterpuntbibliotheek.

Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dit formaat geleverd. In Daisy-boeken is een digitale structuur aangebracht. Dankzij die structuur kan je al luisterend door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan je stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen.

Daisy-luisterboeken bevatten twee structuren, een mp3-structuur waardoor de meeste boeken op één cd-rom passen en een Daisy-structuur die het mogelijk maakt een Daisy-boek te gebruiken zoals een gewoon boek (bladeren in het boek, geheugen, voorleessnelheid aanpassen, ...). Zo kan je een Daisy-boek gemakkelijker beluisteren, zelfs verspreid over verschillende dagen en op jouw tempo. Om tegelijk te lezen en te luisteren moet je wel nog het gedrukte boek gaan lenen bij de gewone bibliotheek of ergens gaan kopen. Voorlopig is het nog niet mogelijk om de tekst te volgen op het scherm.

Je kan op verschillende manieren naar een Daisy-boek luisteren:

  • met een Daisy-speler: speciaal ontworpen toestel
  • met een computer: Luisterpunt bezorgt je graag gratis Daisy-software, op deze manier kan je gratis een Daisy-speler installeren op je pc. Je kan deze software ook zelf downloaden (AMIS-software voor Windows of Olearia voor Mac - Engelstalige websites).
  • door boeken te streamen via een web-speler
  • met een app op de tablet of smartphone
  • via een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet van de voordelen van de Daisy-structuur.

Je kan de Daisy-boeken lenen bij Luisterpuntbibliotheek. Ook de meeste gewone bibliotheken hebben tegenwoordig een Daisy-werking. Je kan er naast luisterboeken ook een Daisy-speler lenen. Hier vind je een lijst (Excel - 54 kB) van bibliotheken met een Daisy-werking.

In verschillende bibliotheken vind je tegenwoordig ook een Makkelijk Lezen Plein (MLP) ( of gelijkaardig een leesplein of een 'eerste hulp bij leesdrempels'). Dit is een aparte leuke hoek voor kinderen van 8 tot 14 jaar die moeite hebben met lezen. Je vindt er luisterboeken, makkelijk leesbare boeken, informatieve boeken in eenvoudige taal en met veel plaatjes, voorleesboeken, tijdschriften, verfilmde jeugdboeken en informatieve films en documentaires.

Ouders en begeleiders kunnen er terecht voor allerhande informatie: boeken en brochures over lees- en leerproblemen, tijdschriften van ouderverenigingen, informatie over hulpmiddelen om lezen en schrijven toegankelijker te maken.