Daisy-boeken

Dankzij Daisy-luisterboeken kan iederéén genieten van populaire jeugdboeken zoals De Waanzinnige Boomhut of De Grijze Jager, van de tijdloze klassiekers van Roald Dahl, van leuke weetjesboeken over ridders of de natuur en nog véél véél meer. Want iederéén kan lezen!

Daisy?

Foto van het boek 'Ontzettend irritant' samen met het Daisy-luisterboek op tablet en koptelefoon erbij

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). Ze zijn gratis te lenen bij Luisterpuntbibliotheek. Ook bibliotheken, scholen en logopedisten kunnen lid worden bij Luisterpunt en met Daisy-boeken aan de slag gaan.

Voordelen

Een Daisy-boek heeft een aantal typische voordelen

  1. Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
  2. Je kan de afspeelsnelheid heel precies vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt. Ideaal om mee te volgen in het gedrukte boek!
    (Opgelet: de tekst van het boek zit dus niet in het Daisy-boek.)
  3. Elke Daisy-speler (zoals de Anderslezen-app) heeft een geheugen dat automatisch bijhoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek op je boekenplank.

Waarom?

Heel belangrijk is dat Daisy-boeken aan je zoon of dochter de mogelijkheid biedt om dezelfde boeken te lezen als hun leeftijdsgenoten: boeken die passen bij hun intellectueel en emotioneel niveau, in plaats van beperkt te blijven tot bijvoorbeeld makkelijk lezen-boeken. Voor hun taalontwikkeling en -rijkdom levert 'gewone boeken' lezen een enorme meerwaarde. En het is ook goed voor hun zelfvertrouwen!

We merken dat kinderen en jongeren met leesproblemen vaak een 'leesgevoel' willen behouden en tegelijk met het luisterboek ook het gewone gedrukte exemplaar willen lezen. Daisy-boeken helpen hen hierbij. Met een Daisy-speler zoals de gratis Anderslezen-app kunnen ze heel gemakkelijk het boek trager laten voorlezen zonder stemvervorming. Zo kunnen ze het voorlezen één of enkele niveaus vertragen zodat ze voldoende tijd krijgen om de letters op hun manier te ontcijferen. Op die manier gebruiken ze de Daisy-boeken dan als een vorm van leestraining

Soms vinden de kinderen het ook gewoon eens leuk een boek te lezen zonder zich te moeten concentreren op elke letter. Dat gaat met een luisterboek ook heel goed. Boeken toe, volumeknop open en genieten maar! 

Foto van jongen die aan het lezen is met de app en tegelijk mee volgt in het gedrukte boek

Waar?

Daisy-boeken kan je gratis lenen bij Luisterpuntbibliotheek. Ook in heel wat openbare bibliotheken kan je terecht voor Daisy-boeken. 
 

Boeken kiezen

De collectie van Luisterpunt bevat meer dan 50.000 Daisy-boeken en 20.000 brailleboeken. Het aanbod kan je vergelijken met dat van de gewone bib: fictie en non-fictie, voor jong en oud(er). Alle populaire jeugdboeken vind je bij ons, denk maar aan De Waanzinnige Boomhut, Harry Potter, klassiekers van Roald Dahl, De Grijze Jager, Dagboek van Muts en nog véél meer. 

Grasduin in onze catalogus op daisybraille.bibliotheek.be

Een overzicht van onze kinder- en jeugdboeken vind je ook in deze lijst (Excel - 681 KB).
We hebben ze per leeftijd bij elkaar gezet.

Op zoek naar de allernieuwste boeken? Luisterpunt publiceert vier keer per jaar (in maart, juni, september en december) een aanwinstenlijst met daarin alle nieuwe jeugdboeken in Daisy en braille. Bekijk de aanwinstenlijst van januari 2024 (Word - 298 KBPdf - 545 KBExcel Daisy-boeken - 47 KBExcel brailleboeken 26 KB).  

Op zoek naar inspirerende boekentips?

Hoe?

Bij Luisterpunt kan je Daisy-boeken online of op cd lenen. Als je voor online kiest, kan je de gratis Anderslezen-app gebruiken. Die tovert elke tablet of smartphone om in een volwaardige Daisy-speler. Daarnaast is er Dolphin EasyReader voor op je computer.

Kies je voor cd's, dan kan je die afspelen met een speciaal ontworpen toestel (een overzicht van alle toestellen en leveranciers). 

Je kan Daisy-boeken ook afspelen met Windows Media Player of een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet van de extra Daisy-voordelen. 

De Leesjury en de Jeugdboekenmaand

Logo de Leesjury

Zowel de boeken van de Leesjury, als een groot deel van de boekentips van de Jeugdboekenmaand (met uitzondering van de kleuterboekjes) zet Luisterpunt volledig om in Daisy-vorm. De boeken van de Leesjury worden bovendien omgezet in groteletterdruk (vet, puntgrootte 22). 

De Daisy-boeken van de Leesjury en/of die van de Jeugdboekenmaand kan je gewoon aanvragen in Mijn Luisterpunt. Voor de Leesjury-boeken in groteletterdruk neem je best contact op met Pascale Denys.