Waarom is lezen en schrijven eigenlijk zo belangrijk?

Zo’n 5000 à 6000 jaar geleden zijn onze voorouders beginnen schrijven in Sumer (nu Irak). Toen kon slechts een minderheid lezen en schrijven. Vandaag wordt van iedereen verwacht dat je dat kan. Onze samenleving is zo gevormd dat het heel moeilijk voor je is wanneer je het schrift niet kent. Denk maar aan het invullen van officiële documenten, treinuren vinden, handleidingen en voorschriften begrijpen, smsen naar vrienden, …

Is het dan echt nodig om boeken te lezen? Neen, niet om mee te kunnen in onze maatschappij. Maar toch raden we je aan dit wel te doen. Het lezen van boeken heeft namelijk zijn voordelen. Iemand die leest kent doorgaans meer woorden dan iemand die nooit een boek vastpakt. Je leert dan onze taal op een speelse manier. Naast een grotere woordenschat, leer je ook grammatica en zinsbouw, zonder dat je het door hebt. Iemand die een taal goed beheerst maakt indruk. Het betekent dat je meer woorden kent om te zeggen wat er op je lever ligt. Dat helpt je later, in je job, in je omgang met anderen of als je je lief het hof wil maken. Iemand die veel leest zou trouwens ook meer empathie hebben. 

Lezen is ook goed voor je verbeelding. Een boek doet je helemaal opgaan in het verhaal, en leert je je eigen conclusies te trekken. Afhankelijk van de boeken die je kiest, kan je veel bijleren over verschillende onderwerpen: geschiedenis, wetenschap, dieren, mensen, techniek, ... Je krijgt meer informatie in een boek dan in een film. Bij een film moet je niet verder nadenken dan over de beelden die je ziet. Bij een boek wordt veel gevraagd van je verbeelding, je speurneus en je geheugen. Als je een film kijkt, ben je dan ook minder moe dan wanneer je het boek leest. Maar je voelt je veel meer verbonden met het boek, omdat je er zoveel positieve energie in steekt. 

Lezen kan soms ook gewoon leuk zijn. Er zijn prachtige verhalen neergeschreven en veel dingen ontdekt. Lezen maakt dat je meer weet en over veel kan meepraten. Als je je verveelt, is lezen een goede oplossing: je zit meteen in een andere wereld. En 's avonds kan het je helpen om in slaap te  vallen. Maar dan mag je geen superspannende boeken kiezen! 

Dr Seus citaat

"Te meer je leest, des te meer dingen je zal weten, meer dingen je zal leren, en naar meer plaatsen je zal gaan."

Dr. Seus (Amerikaans kinderboekenschrijver)

 

Luisterboeken zijn LEUK!

Redenen genoeg om te lezen!

 1. om te ontspannen
 2. om te ontsnappen
 3. om te verdwalen
 4. om (bij) te leren 
 5. om te verbeelden
 6. om te lachen
 7. om te huilen
 8. om te reizen
 9. om te oefenen
 10. om inspiratie op te doen
 11. om tijd te verdrijven
 12. om te begrijpen
 13. om te weten
 14. om te dromen
 15. om nieuwe woorden te leren
 16. om te vergeten
 17. om mee te leven
 18. om je in te leven
 19. om te verwerken
 20. om draken te ontmoeten
 21. om te groeien
 22. om nieuwe interesses te ontdekken
 23. om oude interesses te verfijnen
 24. om te focussen
 25. om avonturen te beleven
 26. om over te kunnen praten
 27. om niet te hoeven wachten op de film
 28. om te vergelijken
 29. om te genieten
 30. om te weten hoe het verhaal afloopt

Omdat verhalen LEUK zijn!