Leuke boeken in luistervorm

Welke boeken lees jij het liefst?  Luisterpunt heeft:

  • boeken waar je om moet lachen;
  • boeken waar je bij moet huilen;
  • boeken die zo spannend zijn dat je wel móet verder lezen;
  • informatieve boeken voor als je meer wil weten over de wereld;
  • boeken waar iedereen over praat;

boeken waarvan je niet eens wist dat je ze leuk zou vinden... maar wel in luistervorm!

Luisterpunt heeft meer dan 5.000 Daisy-luisterboeken voor kinderen en jongeren! Je kan ze opzoeken in onze catalogus: http://daisybraille.bibliotheek.be. Maar er is ook een lijst met alle kinder- en jeugdboeken (Excel - 324 kB), per leeftijd gerangschikt. Zo weet je meteen of het boek dat je zoekt in Daisy bestaat.

Je kan vaak ook bij je lokale bibliotheek terecht. Een overzicht van de bibliotheken met Daisy-boeken vind je in deze lijst (Excel - 54 kB). Per bib is aangeduid of ze ook jeugdluisterboeken (op schijfjes) hebben, en in veel bibliotheken kan je je ook inschrijven om Daisy-online-boeken te lezen.  

Luisterpunt publiceert vier keer per jaar (in maart, juni, september en december) een aanwinstenlijst met daarin alle nieuwe jeugdboeken in Daisy en braille. Mocht er speciaal nieuws zijn over een bekroond jeugdboek of over een boek dat door de schrijver zelf werd ingelezen, zetten we dit extra in de kijker. Bekijk de aanwinstenlijst van juni 2020 (Word - 494 KB, Pdf - 395 KB).

 

Dit zijn alvast een aantal boeken waarin dyslexie een belangrijke rol speelt:

7 jaar en ouder

Cover Een genie met dyslexie."Een genie met dyslexie" van Anja Cocquyt
Luister naar een fragment van dit boek (mp3).
Tim vindt zijn nieuwe buurmeisje Rika maar een vreemd meisje. Ze is nogal brutaal, en bovendien heeft Tim vrij snel door dat ze iets verbergt. Wanneer Rika iets moet lezen, vindt ze steeds een uitvlucht om dat toch zeker niet te hoeven doen. Tim wil haar helpen, maar komt er snel achter dat hij dat niet kan.
Speelduur: 1 uur en 31 minuten
 

8 jaar en ouder

Cover De magische pen"De magische pen" van Nadja Van Sever
Luister naar een fragment van dit boek (mp3).
Mats heeft dyslexie. Zijn klasgenootjes en zelfs de juf pesten hem daarmee. Dan vindt Mats een pen met magische krachten, die ervoor zorgt dat hij foutloos kan schrijven én dat alles wat hij opschrijft ook echt gebeurt.
Speelduur: 2 uur en 8 minuten

 

 

"De Dyslexie survivalgids" van Annemie De Bondt
Luister naar een fragment uit dit boek (mp3).
In dit boekje vind je wat dyslexie betekent, welke gevoelens je hierbij kunt hebben, hoe je hulp kunt zoeken, hoe je ook op school het best kunt geholpen worden, welke bekende mensen dyslexie hebben, het verhaal van een lotgenootje en een mama en nog veel meer...
Speelduur: 1 uur en 27 minuten

 

10 jaar en ouder

Cover De dominee van Dreutelen“De dominee van Dreutelen” van Roald Dahl
Luister naar een fragment van dit boek (mp3).
De parochianen van Dreutelen wisten niet wat ze van hun aardige dominee moesten denken toen hij zo nu en dan woorden begon om te draaien.
Speelduur: 16 minuten
 

 

 

“Ben ik dom?” van Ludo Enckels
Luister naar een fragment uit dit boek (mp3).
Wanneer Mike naar de middelbare school gaat, heeft hij, ondanks veel studeren, een slecht rapport. Langzamerhand begint hij de interesse voor school en het leven te verliezen. Tot Frans, een oude vriend van zijn vader, ingrijpt, en het probleem van Mike eindelijk een naam krijgt : dyslexie.
Speelduur: 4 uur en 25 minuten

 

14 jaar en ouder

"Een planeet in je hoofd" van Sally Gardner
Luister naar een fragment uit dit boek (mp3).
Wanneer zijn beste vriend Hector plotseling verdwijnt, beseffen Standish, zijn grootvader en een kleine groep rebellen dat ze er alles aan moeten doen om de altijd aanwezige onderdrukkende krachten van het Moederland te verslaan. 
Speelduur: 3 uur en 29 minuten