Beruchte beroemdheden

Of zijn het beroemde beruchtheden? Wat het ook zij, alle toppers hieronder hebben (waarschijnlijk) dyslexie! Dus laat je dyslexie je niet tegenhouden: je kan alles worden wat je wil. Wij geloven in je! 

Foto van Walt Disney

Walt Disney

Oprichter van de Walt Disney Productions, die leuke (teken)films maken als The Lion King en Pirates of the Carribean. Hij had niet zo een goede punten op school en dagdroomde veel. Hij tekende liever dan op te letten.

Foto van Albert Einstein

Albert Einstein

Een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij leerde pas laat praten en schrijven. In de klas werd hij omschreven als een dromer en trage leerling.

Foto van Keira Knightley

Keira Knightley

Britse actrice. Ze speelde ondermeer mee in Pirates of the Carribean en Bend it like Beckham. Ze werd het gezicht van een campagne rond dyslexie in de VS. "Als kind had ik maar weinig vrienden. De meesten vonden mij dom omdat ik niet zo goed kon lezen als zij. Het wordt zwaar onderschat wat pesten voor een uitwerking heeft. Leesblindheid moet meer bekendheid krijgen en ik ben blij dat ik zo mijn steentje kan bijdragen."

Foto van John Lennon

John Lennon

Een bandlid van The Beatles, een beroemde popgroep uit de jaren ’60. Hij wist oorspronkelijk niet dat hij dyslexie had. Hij heeft het pas op latere leeftijd ontdekt. Toen snapte hij opeens waarom hij niet kon spellen en woorden uit elkaar houden.

Foto van Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad

Stichter van Ikea, de winkelketen die bekend staat om goedkope meubels zelf in elkaar te steken. Hij startte een eigen onderneming op en gaf de meubels in zijn winkel namen omdat hij de productcode niet kon onthouden door zijn dyslexie. Zo heet een boekenkast bijvoorbeeld ‘Billy’, handig toch?

Foto van Leo Timmers

Leo Timmers

Vlaamse prentenboekenmaker. Ontwierp posters voor Luisterpuntbibliotheek. Had vooral in zijn jeugdjaren last van zijn zware dyslexie. "Ik draaide alles om, ik zag alles in spiegelbeeld. Ik kon niet rekenen, lezen en schrijven waren heel moeilijk...alles behalve tekenen. Ik denk soms dat het tekenen pas zo belangrijk geworden is omdat het het enige was waar ik echt het verschil kon maken", aldus Leo Timmers in een interview met het tijdschrift Agenda van Uit in Brussel nummer 1328.

Foto van Jamie Oliver

Jamie Oliver

Bekende kok. Dankzij hem krijgen Engelse schoolkinderen alleen nog maar gezond (maar lekker!) eten op hun bord. Zelf zegt hij: “Ik vind het ontzettend jammer dat ik het niet beter gedaan heb op school. Mensen dachten vaak dat ik dom was, dat was iedere keer weer een strijd. Ik heb nooit iemand gehad die begreep wat dyslexie inhield en me kon helpen me juist op mijn sterke punten te focussen.”

Foto van Tom Cruise

Tom Cruise

Amerikaans acteur. Speelde ondermeer mee in de Mission Impossible films. Zijn moeder heeft ook dyslexie. Hij werkte niet goed op school en wou in eerste instantie sportman worden. Na een knieblessure besloot hij voor acteur te gaan. Hij leerde zijn teksten door naar cassettes (voorloper CD) te luisteren in plaats van scripts te lezen.

Foto van Ludo Enckels

Ludo Enckels

Vlaamse auteur. Schrijft boeken voor jeugd en voor volwassenen. Ontdekte pas op latere leeftijd dat hij dyslexie heeft. Hij schreef ook een jeugdboek over een jongen met dyslexie – ‘Ben ik dom?’. Ben en Julie, twee leerlingen van de Eurekaschool in Leuven, gingen hem interviewen.  Ze bespraken met hem zijn boek 'Ben ik dom?' en hoe het is om een schrijver te zijn met dyslexie. Luister maar!

Foto van Richard Branson

Richard Branson

Sir Richard Charles Nicholas Branson is een Brits zakenman, de oprichter van de Virgin Group. Deze groep heeft verschillende ondernemingen onder zich. Zo heeft hij een succesvolle vliegtuigmaatschappij. Hij wil ook vluchten naar de ruimte toegankelijk maken voor iedereen. Je moet er wel genoeg centen voor over hebben. "Mijn leraren dacht dat ik gewoon lui was, want in die tijd wisten mensen nog niet zoveel van dyslexie als nu. Op een van mijn laatste dagen op school, zei de directeur me dat ik óf in de gevangenis zou komen óf miljonair zou worden. Eigenlijk heeft hij op beide punten gelijk gekregen."