Beruchte beroemdheden

Of zijn het beroemde beruchtheden? Wat het ook zij, deze toppers hebben (waarschijnlijk) dyslexie!

 

Walt Disney Walt Disney
Oprichter van de Walt Disney Productions, die leuke (teken)films maken als The Lion King en Pirates of the Carribean. Hij had niet zo een goede punten op school en dagdroomde veel. Hij tekende liever dan op te letten.
Albert EinsteinAlbert Einstein
Een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij leerde pas laat praten en schrijven. In de klas werd hij omschreven als een dromer en trage leerling.
John LennonJohn Lennon
Een bandlid van The Beatles, een beroemde popgroep uit de jaren ’60. Hij wist oorspronkelijk niet dat hij dyslexie had. Hij heeft het pas op latere leeftijd ontdekt. Toen snapte hij opeens waarom hij niet kon spellen en woorden uit elkaar houden.
Wubbo OckelsWubbo Ockels
Nederlandse ruimtevaarder. Hij maakte in 1985 als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Hij is heel goed in denken met beelden, maar hij heeft wel heel veel moeite met lezen. Ook begint hij halverwege een tekst zijn eigen bijdrage te verzinnen.
Jamie OliverJamie Oliver
Bekende kok. Dankzij hem krijgen Engelse schoolkinderen alleen nog maar gezond (maar lekker!) eten op hun bord. Zelf zegt hij: “Ik vind het ontzettend jammer dat ik het niet beter gedaan heb op school. Mensen dachten vaak dat ik dom was, dat was iedere keer weer een strijd. Ik heb nooit iemand gehad die begreep wat dyslexie inhield en me kon helpen me juist op mijn sterke punten te focussen.”
Ingvar KampradIngvar Kamprad
Stichter en eigenaar van Ikea, de winkelketen die bekend staat om goedkope meubels om zelf ineen te steken. Door zijn dyslexie heeft hij nooit zijn middelbaar afgemaakt. Hij startte dan maar een eigen onderneming op. Hij gaf de meubels in zijn winkel namen omdat hij de productcode niet kon onthouden.
Channing Tatum
Deze Amerikaanse acteur speelde ondermeer mee in 22 jump street en GI Joe. Tegenwoordig is hij ook kunstenaar: hij maakt beelden van klei. Maar zijn succes kwam niet vanzelf. Hij had veel moeite op school vanwege zijn ADHD en dyslexie. Hij kreeg daarvoor medicatie. Maar eigenlijk vind hij dat de school hem beter had moeten helpen.
Orlando BloomOrlando Bloom
Engelse acteur, bekend van ondermeer Lord of the Rings en Pirates of the Carribean. Om hem te motiveren voor school beloofde zijn moeder hem een motorfiets als hij vijftig boeken zou lezen. "Dat heeft me aangemoedigd, maar ik heb nooit die vijftig boeken gelezen en die motorfiets heb ik dan ook niet gekregen". Over dyslexie en acteren zegt hij: "Het is een permanente strijd. Ik heb meer last om scripts te bestuderen en mijn tekst van buiten te leren dan de meeste andere acteurs".
Keira KnightleyKeira Knightley
Britse actrice. Ze speelde ondermeer mee in Pirates of the Carribean en Bend it like Beckham. Ze werd het gezicht van een campagne rond dyslexie in de VS. "Als kind had ik maar weinig vrienden. De meesten vonden mij dom omdat ik niet zo goed kon lezen als zij. Het wordt zwaar onderschat wat pesten voor een uitwerking heeft. Leesblindheid moet meer bekendheid krijgen en ik ben blij dat ik zo mijn steentje kan bijdragen."
Tom CruiseTom Cruise
Amerikaans acteur. Speelde ondermeer mee in de Mission Impossible films. Zijn moeder heeft ook dyslexie. Hij werkte niet goed op school en wou in eerste instantie sportman worden. Na een knieblessure besloot hij voor acteur te gaan. Hij leerde zijn teksten door naar cassettes (voorloper CD) te luisteren in plaats van scripts te lezen.
Leo Timmers.Leo Timmers
Vlaamse prentenboekenmaker. Ontwierp posters voor Luisterpuntbibliotheek. Had vooral in zijn jeugdjaren last van zijn zware dyslexie. "Ik draaide alles om, ik zag alles in spiegelbeeld. Ik kon niet rekenen, lezen en schrijven waren heel moeilijk...alles behalve tekenen. Ik denk soms dat het tekenen pas zo belangrijk geworden is omdat het het enige was waar ik echt het verschil kon maken", aldus Leo Timmers in een interview met het tijdschrift Agenda van Uit in Brussel nummer 1328.

Richard BransonRichard Branson
Sir Richard Charles Nicholas Branson is een Brits zakenman, de oprichter van de Virgin Group. Deze groep heeft verschillende ondernemingen onder zich. Zo heeft hij een succesvolle vliegtuigmaatschappij. Hij wil ook vluchten naar de ruimte toegankelijk maken voor iedereen. Je moet er wel genoeg centen voor over hebben. "Ik stopte met school toen ik 16 jaar oud was, deels vanwege mijn dyslexie. Ik kon niet altijd volgen wat er gebeurde, dus ik vond de lessen niet interessant en ik was snel afgeleid. Mijn leraren dacht dat ik gewoon lui was, want in die tijd wisten mensen nog niet zoveel van dyslexie als nu. Op een van mijn laatste dagen op school, zei de directeur me dat ik óf in de gevangenis zou komen óf miljonair zou worden. Eigenlijk heeft hij op beide punten gelijk gekregen." Lees hier een interview met hem over zijn dyslexie.
 
Ludo EnckelsLudo Enckels
Vlaamse auteur. Schrijft boeken voor jeugd en voor volwassenen. Ontdekte pas op latere leeftijd dat hij dyslexie heeft. Hij schreef ook een jeugdboek over een jongen met dyslexie – ‘Ben ik dom?’. Ben en Julie, twee kids van de Eurekaschool in Leuven, gingen hem interviewen.  Ze bespraken met hem zijn boek 'Ben ik dom?' en hoe het is om een schrijver te zijn met dyslexie. Luister maar naar dit fragment om te horen hoe dat ging!

Ben, Julie en Rebecca interviewen Ludo Enckels